Ne doppingolj, versenyezz tisztán!

A Fehérvár Cycling Team tagjai rendszeresen blogolnak a versenyeken kívül más a sporthoz kapcsolódó témákban is, ezúttal csapatunk vezetője Márkus János egy fontos témára hívja fel a figyelmet, ami nem más, mint a dopping.

A dopping szót sajnos túl gyakran lehet hallani a profi sportban, ami azt mutatja, hogy még mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy büntethetetlenül szerezhetnek tisztességtelen előnyt a versenytársakkal szemben, vagy pusztán nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a doppingolás és mivel jár, ezért most ez témát szeretném kicsit boncolgatni.

A doppingolás röviden összefoglalva azt jelenti, hogy egy sportoló tiltott teljesítményfokozókat használ, mellyel többnyire előnyre tesz szert versenytársaival szemben, tehát egyszerűen fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy csal. És mélyebben belegondolva bátran kijelenthető, hogy alapvetően a sport eszmeiségének mond ellen a csalás, hiszen a sport arról szól, hogy fair küzdelemben mérkőzzenek meg egymással a sportolók, a doppingolás vagy a szabályok megszegése ezt sérti. Persze ennél bonyolultabb a doppingolás kérdésköre, nem véletlenül van komoly doppingszabályzat is (a doppinggal kapcsolatos szabályokat és rengeteg hasznos információt a tiltólistákkal együtt az antidopping.hu-n találhattok), ami minden részletre kitér.
De maradjunk még annál a kérdésnél, hogy miért doppingol valaki. Azért, hogy jobb legyen? Hogy elérje céljait? De mi az ára ennek? Például rossz lelkiismeret, a doppingolónak el kell tudnia számolni a saját lelkiismeretével, mert úgy jut előrébb, hogy a szabályokat be nem tartva lesz jobb, mint a többiek. A legtöbb ember számára ez nem lenne egyszerű. Itt azért érezhető némi párhuzam a doppingolás és a bűnözés között, hiszen mindkét esetben az adott személy a könnyebb utat választja, és egész élete/pályafutása alatt retteghet vagy várja, hogy elkapják. Sokan nem mérlegelik ezt, pedig nem kis pszichológiai teherrel jár. Ezenkívül persze vannak olyanok, akiket a közeg szippant be magával, vagy egyszerűen csak könnyebben tévednek a sötét útra, náluk kisebb százalékban jelentkezik ez a probléma.
A lelki terheken felül legtöbb esetben az egészségüket is kockáztatják a doppingolók, a tiltott szerek jelentős részének negatív hatásai vannak, akár rövid vagy hosszútávon is károsíthatják az egészségünket és tényleg komoly bajuk lehet a tiltott szereket használóknak. Itt arra érdemes gondolni, hogy nem véletlenül vannak szabályzók a szervezetben, amik egy bizonyos teljesítménynél letiltanak és a határok átlépése komoly rombolást tud okozni a testünkben. De ezenfelül megannyi káros hatása lehet a doppingszereknek, akár a teljes hormonrendszerünket vagy a keringésünket is erősen tudják károsítani, gyakorlatilag bele is halhatunk. Megéri kockáztatni ezt?

Ha már a tiltott szerekről beszélünk akkor azt is érdemes kiemelni, hogy igen, elég nagy számban vannak olyan gyógyszerek vagy hatóanyagok is a listán, amik magukban nem javítanak a teljesítményünkön, sőt vény nélkül is kaphatóak a gyógyszertárakban és az átlag emberek például megfázásra szokták szedni őket. Ilyenkor jön a kérdés, hogy a sportoló miért nem szedheti őket… Számos okot szoktak a szakértők felsorolni, mint például, hogy az adott gyógyszer hatóanyaga nagyobb mennyiségben már fokozza a teljesítményt vagy más tiltott szerek elfedésére alkalmas. Hát igen, eljutottunk oda a sok doppingoló miatt, hogy alapvető gyógyszereket sem lehet már használni. Például én is szenvedek az ekcémámmal évek óta, mert nem használhatom azt ez egyetlen kenőcsöt, ami elmulasztaná a kiütéseimet, mert tiltólistán van. Itt mindenképpen megemlíteném, hogy nagyon kell figyelni arra, hogy véletlenül se használjunk tiltólistás gyógyszert – tehát ellenőrizzük le mindet – mert ugyanúgy büntetés lesz a vége, maximum az ítélet lesz enyhébb.
És ha már büntetések, nem csak úgy kaphatunk eltiltást, hogy tiltólistás szert használunk, hanem úgyis, hogy például megtagadjuk a mintaadást vagy megszegjük a doppingszabályzat más részét. Szóval mindig működjünk együtt a doppingellenőrökkel, nem fognak minket bántani, én is voltam már párszor vizsgálaton és soha nem esett semmi bajom. 🙂
Összefoglalva, miért ne doppingoljunk? Hogy jó legyen a lelkiismeretünk és boldogan learathassuk a ténylegesen befektetett kemény munka gyümölcsét. És még azért se, mert súlyosan károsíthatjuk a szervezetünket. Az pedig csak hab a tortán, hogy így elkerülhetjük az eltiltást is.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top