Kősivatag és hőség a Dubaji Körverseny királyetapján

A Dubai Women’s Tour 3. napján hőség, kősivatag, végeláthatatlan emelkedők és meredek befutó várt a versenyzőkre.

Kemény körülmények fogadták a versenyzőket a Dubaji Körverseny 3. napján, a szakasz mindösszesen csak 90 km hosszú volt, de a síkról felköltözött a hegyekbe, így nem kevés szintet kellett legyőzni a bringásoknak a pokoli hőségben. A rajt után egyből meredek emelkedővel kezdődött a szakasz és a mezőny pillanatok alatt atomjaira szakadt. A helyzetet kihasználva a mexikói Marcela Elizabeth Prieto Castaneda lépett el a többiektől és gyakorlatilag majdnem az egész szakaszon szökésben volt. A mezőny az utolsó hegyihajrá előtt fogta meg, így hiába volt egésznap szökésben a mexikói a hegyitrikót mégsem tudta megszerezni. Az utolsó emelkedőn a fehérorosz bajnok, Tatsiana Sharakova indított és senki nem bírta vele a tempót, mellyel megszerezte a szakaszgyőzelmet és az összetettben a vezetést. Az utolsó szakasz sorsdöntő lehet számára, mert csak 4, illetve 11 mp előnye van a 2. és 3. helyezettekkel szemben, ami ledolgozható az utolsó szakaszon a hajrákban. A magyar versenyzők is keményen végigküzdötték a napot, a Pannonia Regional Teamből Szabó Adrienn a 68., Temela Eszter a 69., Jordán Dorka a 71. helyen ért célba, míg a Doltcini Van Eyck csapatából Szabó Zsófia az 56. helyen végzett, sajnos Hideg Nóra nem tudta befejezni a szakaszt.

A királyszakaszról ismét Márkus János, a Pannonia Regional Team csapatvezetője mesélt:
“A 3. szakaszról előzetesen is tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, az emelkedőkön a kisebb sebesség miatt alig lesz menetszél, ami hűthetné a bringásokat ebben a sivatagi hőségben. Egyébként a szintrajz alapján nem tűnt durvának a szakasz, Dubajban nincsenek óriási hegyek.
Hajnali keléssel és 130 km utazással kezdődött a nap, a reggelinél elég viseltes európai fejekkel találkoztunk, 2 nap alatt sokan nagyon durván leégtek. Gondolom a sok transzfer, a kevés pihenőidő és az időeltolódás is nagy szerepet játszott abban, hogy nem tűntek túl fittnek a versenyzők.


A szakasz 500 méter után egyből egy brutális emelkedővel kezdődött, ahol kb fél perc alatt darabjaira hullott a mezőny. Valószínűleg mindenkit meglepett ez az emelkedő, mert messze nem tűnt ennyire meredeknek a szinttérképen, egyébként ez az egész szakaszra igaz volt, a valóság és az útvonal alapján rajzolt szinttérkép nem igazán fedte egymást, az átlagmeredekségek még stimmeltek, de olyan falak voltak benne helyenként, amit nem igazán tudtunk értelmezni.
A lányok nagyon keményen küzdöttek ebben a hőségben (meg hihetetlen mennyiségű vizet locsoltak el), jó volt látni, hogy amikor szétszakadt a mezőny ők dolgoztak a boly élén, hogy összezárjon a sor. A szakasz legnehezebb része a befutó volt, ahol az egész napi szenvedés után egy pár száz méteres közel 20%-os emelkedőn kellett betekerni a célba. A végére mindenki elfáradt, de maximálisan büszke vagyok a versenyzőinkre, hogy ezt teljesíteni tudták.
Az utolsó napon már csak egy 112 km-es teljesen sík szakasz vár a mezőnyre, ahol várhatóan a sprintekben szerezhető időjóváírásokért lesz nagy harc, mert az összetett még nem dőlt el.”

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top