A Giro összehozza a kerékpárosokat: Több mint 350 bringás tekert a Giro 2020 Székesfehérvár élmény kerékpározáson

Óriási érdeklődés mellett zajlott a Giro d’Italia 2020 Nagy Rajtját váró esemény Székesfehérváron, délelőtt 355-en bringáztak együtt a verseny útvonalán, délután és este pedig kerékpáros bemutatók és koncert szórakoztatta a közönséget. A rendezvényen mi is részt vettünk és testközelből tapasztalhattuk meg, hogy a Giro mire képes.

Október 19-én Székesfehérvár egy különleges rendezvénynek volt házigazdája, a Giro d’Italia 2020-as magyarországi rajtja alkalmából kerékpáros eseményeket szerveztek a városban, és az egész napos program este egy Punnany Massif koncerttel zárult.

9 órakor Székesfehérvár egyik legnevezetesebb helyén, az Országalmánál már elkezdtek gyülekezni a bringások, hogy 10 órakor több kerékpáros híresség társaságában bringázhassanak a jövőévi Giro d’Italia útvonalán. A közösségi kerékpározást a Nemzeti Sportügynökség és Székesfehérvár Megyei Jogú Városa mellett a helyi kerékpáros egyesületek szervezték, mozgósítva a város nem csak sportcélú bringásait, hanem mindenkit, aki szeret kerékpározni. 9 óra 40 perckor már óriási biciklis tömeg volt Székesfehérvár főterén, megérkeztek a hírességek is, mint például a kétszeres Giro győztes Ivan Basso, akivel mindenki egy közös képet szeretett volna csinálni, de a hazai válogatott versenyzők, Dina Márton, Fetter Erik, Valter Attila, Karl Ádám és Parti András is nagy népszerűségnek örvendtek.

10 órakor Mészáros Attila a város alpolgármestere egy rövid beszéddel köszöntette a kerékpárosokat, majd tőle Ivan Basso vette át a szót, aki kiemelte, hogy a Giro d’Italia nem csak a versenyzésről szól, hanem magáról a kerékpározásról, az örömről, a szórakozásról és rólunk kerékpárosokról, és ez a verseny óriási lökést adhat a hazai kerékpározásnak. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is üdvözölte az összegyűlt tömeget, majd visszaállt a kerékpárosok közé, ugyanis ő is letekerte a 75 km-es távot.


Végül 10 óra után pár perccel rendőri biztosítás mellett elindult az óriási kerékpáros tömeg kifelé a városból érintve a nemrég felújított Sóstói Stadiont, majd a városhatár után két csoportra váltak a bringások, azokra akik a hosszabb, 75 km-es távot választották és azokra, akik a rövidebb 40 km-es útvonalon tekertek.


Kora délután érkeztek vissza a közösségi kerékpárosok a Magyar Király Szálló elé, ahol a résztvevők Giro Hungary 2020 pólókat kaptak ajándékba. A délutáni programok 16 órakor kezdődtek, így a maradék időben lehetőség volt hazamenni átöltözni, de sokan kihasználva a szokatlan jó időt a baráti társaságot és a sörözést választották.


A délutáni programokat a Hegeshow nyitotta, Hegedűs László és barátai triál bemutatója már nem csak a kerékpáros közönségnek szólt, hanem mindenkinek leesett az álla aki végignézte a show műsort, Hegéék helyből hihetetlen magasságokba ugráltak és a közönséget is bevonták a különböző feladatokba. A bemutató előtt és után különböző a Giróval kapcsolatos kvízjátékok voltak a színpadon, ahol szintén pólókat lehetett nyerni.

A Giro Roadshow egyik legnépszerűbb eleme a Giro sátor volt, ahol görgőbe befogott kerékpárokon tekerve VR szemüvegeken át lehetett megnézni a 2020-as Giro magyarországi útvonalát, folyamatosan hosszú sorok álltak a sátor előtt, hogy kipróbálhassák ezt az eszközt. Azt érdemes tudni, hogy ezt nem az olasz szervezők találták ki, hanem magyar ötlet, amivel már Olaszországban is reklámoztuk a magyar szakaszokat.

A másik látványos show-t Gizmo és csapata biztosította, akik különféle trükköket mutattak be a kilátogatóknak, és ők is bátran használták a nézőket, például Révész Máriusz is vállalta, hogy a srácok átugorjanak felette. A lemenő nap fényében, háttérben az óriáskerék megvilágításával hihetetlen látványt nyújtott a show. Remélhetőleg sokakat megnyert a jelenleg még nem kerékpározó nézők közül.

A napot a Punnany Massif koncert zárta, de előtte még Révész Máriusszal, akinek fontos szerepe volt abban, hogy a Giro d’Italia Magyarországra látogasson, és Kamuti Balázzsal a Giro Hungary 2020 projekt vezetőjével beszélgettünk.

Bikemag.hu: A regisztrációs ív szerint 355-en vettek részt a délelőtti közösségi kerékpározáson, köztük Ön is ott volt. Milyen érzés volt ennyi kerékpáros között tekerni?

Révész Máriusz: Fantasztikus élmény volt és nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek. Itt amikor beérkeztünk a célba akkor többen meglapogatták a vállam és azt mondták, hogy nagyon köszönik, mert szerintük Magyarországon még ilyen rendezvény nem volt, hogy a magyar válogatott tagjai, világsztárok és nagyon sok országúti kerékpáros együtt tekerjen. Nagyon sokan mondták, hogy olyan emberekkel találkoztak, akiket évek óta nem láttak, sőt egy idősebb versenyző Siófokról azt is elmesélte, hogy ő abbahagyta a kerékpározást, de úgy úgy érzi, most olyan lendülete van a kerékpározásnak, hogy muszáj volt újra elkezdni, lefogyott jó néhány kilót és újra rendszeresen és lelkesen kerékpározik. És hát igazából ez a cél, a Giróval az egész kerékpározást szeretnénk fellendíteni, nem csak a versenykerékpárosoknak akarunk egy lendületet adni. Nagyon fontos, hogy legyenek ilyen közösségi tekerések, szeretnénk támogatni azokat akik a városokban vállalják, hogy a következő esztendőben 7-8 alkalommal szerveznek hasonló közösségi tekeréseket, ahol legalább 30 embert 50-60 km-es túrára elvisznek. Ugyanis az a célunk, hogy a Giro az a kerékpáros turizmusnak, a mindennapos kerékpáros munkába járásnak, a kerékpáros kultúrának, mindennek adjon egy kis lendületet, ne csak jöjjön, itt legyen 3 napig Magyarországon és utána menjen, hanem hosszútávú hatása legyen a kerékpározás fellendítésére.

Bikemag.hu: A délutáni bemutatók is nagy sikert arattak, a Gizmoshow-ban Ön is “aktívan” rész vett. Hogyan látja, sikerült ezekkel elérni a programokkal a céljukat?

Révész Máriusz: Az az igazság, hogy aki a Gizmoshow-t vagy a Hegeshow-t megnézi, annak leesik az álla, hogy ilyen trükköket kerékpárral meg lehet csinálni. Én Gizmoékat nagyon régen ismerem, 2010-ben amikor megszerveztük az első KorszakVáltó Határon-Túrát, a frissen elfogadott állampolgárságot jelképesen elvittük 120 biciklissel Erdélybe, akkor a Gizmoshow is folyamatosan jött velünk és mindennap egy erdélyi településen bemutatót tartottak. Hihetetlen volt ezt látni, mindennap meg tudták fogni a közönséget, teljes stabilitással, folyamatosan hiba nélkül végezték a trükköket, soha nem volt semmi gond, és hát mindenütt mindenki elkerekedett szemmel nézte, hogy ezek a fiúk mit tudnak művelni a biciklikkel. Azóta se felejtették el a trükköket és úgy látszik, hogy Székesfehérváron is nagyon működött, hihetetlen mennyiségű fényképet készítettek az itt lévők. A Hegeshow szintén egy rendkívül briliáns kerékpáros show, az ember 150-170 centiket átugrik kerékpárral, meg oszlopok és autók tetején ugrál,  ez tényleg mindenki számára lenyűgöző és reméljük, hogy ezzel is tudtunk egy kis kedvet hozni a kerékpározáshoz. Este lesz még egy nagy Punnany Massif koncert, reméljük hogy sikerült fellelkesíteni Székesfehérvárt, és a következő évben amikor május 11-én itt lesz a Giro akkor 20-30ezer ember itt fog lelkesedni Fehérvár utcáin.

Bikemag.hu: A mai rendezvény a Giro Hungary 2020 projekt rendezésében valósult meg. Tudna mesélni kicsit részletesebben erről a projektről és arról, hogy még milyen rendezvények várhatóak?

Kamuti Balázs: A Giro Hungary 2020 projekt két nagy részből áll össze, az egyik maga a versenynek a megszervezése, megrendezése, amit az olaszokkal közösen csinálunk, de ugyanekkora, ha nem nagyobb feladat számunkra az, hogy a versenyig eltelő 7 hónapban minél több emberrel megismertessük, hogy miről is szól ez a verseny, minél több emberhez eljuttassuk ennek a hírét és rávegyük arra őket, hogy jöjjenek el és szurkoljanak a versenyzőknek, és megmutassuk azt, hogy maga a Giro és az összes ilyen nagy kerékpáros verseny az nem csak egy verseny, hanem egy fesztivál is. Ezért volt most itt Fehérváron ez a közösségi tekerés, ahol neves kerékpárosok vettek részt, és délutáni-esti programokat is ezért szerveztük. Ugyanilyen rendezvényeket fogunk szervezni az összes többi útvonalra eső városban és szerte az országban, hiszen mi nemcsak innen Székesfehérvárról, hanem Debrecenből, Sátoraljaújhelyről és Miskolcról, sőt külföldről is nagyon-nagyon sok szurkolót szeretnénk elhívni erre a fesztiválra.

Forrás: Bikemag.hu

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top